Waarom zijn boomroosters zo belangrijk in de openbare ruimte?

Home Nieuws Waarom zijn boomroosters zo belangrijk in de openbare ruimte?

Zwart Poppetje nieuwsbrief Door Stedon


Waarom staan er eigenlijk bomen in een dorp of stad? De voornaamste reden is dat het voor mensen prettig aanvoelt omdat het een natuurlijk uitstraling geeft tussen al die grijze, statige gebouwen. Maar ze zorgen ook voor afname van de hitte op een zomerse dag, demping van de wind rondom gebouwen en zijn de belangrijkste zuurstof bron in de stad. Een belangrijk aandeel in de openbare ruimte wat natuurlijk goed moet worden beschermt!

Boomroosters straatmeubilair

Belangrijke verkeersklasse

U heeft ze vast wel eens zien staan: de vrachtwagens die de winkels bevoorraden. De chauffeurs parkeren geregeld hun vrachtwagen op de stoep zodat ze zo dicht mogelijk bij de desbetreffende winkel kunnen laden en lossen. Dit kan er toe leiden dat een deel van de vrachtwagen terecht komt in de border waar de boom staat. Als een border niet beschermt is door een boomrooster kan het de wortels van de boom beschadigen waardoor de boom dood gaat.

In een gebied waar veel (zware) voertuigen komen is het verstandig om een boomrooster te plaatsen met een verkeersklasse. Dit zorgt ervoor dat een boomrooster geschikt is voor een bepaalde belastbaarheid. Dit kan in een autorijden straat goed van pas komen.

Met of zonder boomkorf

Boomkorf boombeschermerNaast de wortels van een boom krijgt een boomstam het ook vaak te verduren. Zo kan een stam moedwillig worden vernielt en worden er met regelmaat fietsen tegen een boomstam aan geparkeerd. En nu kan men denken: ‘Ach een beetje schors van de boom is toch niet zo erg, dat groeit wel weer dicht.” Maar ook dit kan tot problemen zorgen bij een boom.

Om de stam te beschermen tegen beschadigingen kan er op een boomrooster een boombescherming worden gemonteerd. Dit kan in de vorm van een korf of een beschermbeugel, maar u kunt ook kiezen voor een boombank. Hiermee creëert u naast het beschermen van de boom ook zitgelegenheid.

Meer weten over onze boombescherming?