Een gezonde groene stad inrichten

Een tropische dag, is er één boven de 30 graden. Dit begint zo langzamerhand het nieuwe ´normaal´ te worden, ook in Nederland. We kunnen allemaal genieten van een koud glas drinken, terwijl we lekker in het zonnetje zitten, maar soms kan de warmte overweldigend zijn. Hier is echter iets aan te doen: vergroenen. Dit is niet alleen de taak van de gemeente, ook haar inwoners kunnen een grote rol spelen in een groenere stad. Een groene stad is de moeite waard! Wat het effect van vergroenen is en hoe u hieraan kunt bijdragen? Dat leest u hier.

Een groenere gemeente

Steeds meer gemeenten zetten zich in voor een groenere en duurzamere gemeente. Hiermee wordt de gemeente gezond gehouden, letterlijk. Want meer groen betekent meer afkoeling, meer plek voor de kleine zoogdieren, vogels en insecten en een beter leefklimaat voor de inwoners. Maar in veel stedelijke gebieden blijft het groen schaars. Het groen krijgt vaak een lagere prioriteit en de gevolgen van te weinig groen worden niet onder ogen gezien. Nu is het moment om uw gemeente te helpen vergroenen. U helpt hier niet alleen het klimaat mee, ook de leefbaarheid voor uzelf en de volgende generaties zal positief beïnvloed worden.

groene stad

De voordelen van een groene stad

Een gezonde leefomgeving

Groen in de stad draagt bij aan een gezondere leefomgeving. Planten en bomen zuiveren de lucht door het opnemen van CO2 en het produceren van zuurstof. Dit leidt tot een vermindering van luchtvervuiling, wat weer ten goede komt aan de volksgezondheid. Bovendien zorgt groen voor verkoeling op hete dagen en draagt het bij aan de biodiversiteit in de stad.

Sociale cohesie

Een groen ingerichte stad nodigt uit tot ontmoeting en interactie. Parken en groene pleinen zijn plekken waar mensen samenkomen, wat de sociale cohesie versterkt. Dit is van onschatbare waarde in een tijd waarin het individu vaak centraal staat.

Mentale rust en ontspanning

Het is algemeen bekend dat groen een rustgevende invloed heeft op de mens. Een wandeling in het park of een moment van ontspanning op een groen ingericht plein kan stress verminderen en bijdragen aan een positieve geestelijke gezondheid.

Economische waarde

Groene ruimtes in de stad kunnen ook de economische waarde van een gebied verhogen. Woningen en kantoren in de nabijheid van parken en groen zijn vaak meer waard. Daarnaast trekt een groene stad toeristen aan, wat de lokale economie een impuls kan geven.

Duurzaamheid

Een stad die investeert in groene inrichting draagt bij aan duurzaamheid. Groene daken en gevels helpen bijvoorbeeld bij het beheersen van regenwater en verminderen de behoefte aan airconditioning. Dit alles draagt bij aan de vermindering van de ecologische voetafdruk van de stad.

Wat u kunt doen

Zowel de inwoners als de gemeente kunnen veel doen om vergroening te bevorderen. Het begint al bij kleine groene elementen. Als we nu eens kijken naar verkeersafzettingen is er al heel veel mogelijk. In plaats van betonnen blokken te plaatsen om het verkeer te regelen, kunnen we betonnen bloembakken plaatsen. Een kleine aanpassing met groen resultaat, terwijl het idee hetzelfde blijft. Zo hebben ook daktuinen een groot invloed op wateroverlast en werkt het groen verkoelend in de zomer. Dit zijn maar een paar voorbeelden van de kleine stappen die wij kunnen zetten om groot resultaat te boeken.

Een groene stad met Stedon

Wij van Stedon begrijpen het belang van een groene inrichting en bieden daarom een breed scala aan producten en diensten om dit te realiseren. Van fietsparkeervoorzieningen die overlast van wild geparkeerde fietsen voorkomen, tot afvalbakken die onze steden en dorpen schoon houden. Ook voor zitbanken, picknicksets en boomroosters bent u bij ons aan het juiste adres.

Bij Stedon vindt u een ruim assortiment groenvoorzieners die op maat gemaakt kunnen worden. Zo sluiten de elementen namelijk altijd naadloos aan in uw gemeente en in uw stad. Zo hebben wij o.a. groendragers en pergolas, boomberscherming, bloembakken, en nog veel meer. Heeft u een vraag of wilt u meer informatie over elementen die bij kunnen dragen aan een groenere stad? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een van onze specialisten.

Zo maakt u uw stad groener!

Samen werken aan

Duurzaamheid

Duurzame ontwikkeling ten aanzien van het produceren van inrichtingselementen voor de openbare ruimte maakt deel uit van de maatschappelijke verantwoordelijkheid van STEDON en vormt een van onze belangrijkste plichten.