STEDON Slimme stedelijke Producten

Het belang van de inrichting van openbare ruimtes

Home Sitemap Het belang van de inrichting van openbare ruimtes

De kwaliteit van de openbare ruimte wordt beïnvloed door het gebruiksgemak en de elementen waarmee de ruimte is ingericht. Dat is ook de reden waarom de inrichting van openbare ruimtes veel aandacht verdient! Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen die in aanraking komen met de juiste elementen in openbare ruimtes, positief beïnvloed worden. Ondanks de duidelijke onderzoeksresultaten over de inrichting van openbare ruimtes worden de te behalen voordelen nog steeds onderschat. Hier moet verandering in komen want u loopt namelijk grote kansen in uw omgeving mis! We kunnen u nu een lange lijst van punten geven waaruit zou moeten blijken dat de gezondheid van inwoners positief wordt beïnvloed door de juiste inrichting, maar van lange lijsten wordt niemand blij.

Inrichting van de openbare ruimte vs. parken

Het enige wat telt is namelijk dat u met de juiste inrichting het gedrag van de inwoners kunt stimuleren! Als voorbeeld nemen we u mee naar het stadspark. Het stadspark heeft ooit als doel gehad een stukje flora en fauna te stimuleren in het midden van een drukke stad. Maar wanneer we er nu doorheen lopen zien we rommel, hondenpoep en vernield gras. We kunnen er dan voor kiezen om boetes op te gaan leggen, maar het heeft veel meer nut om, in plaats van straffen, mogelijkheden te bieden. Biedt inwoners de mogelijkheid een lekker broodje in het park te eten door een picknick tafel of bankje te plaatsen! Houdt de omgeving schoon door de juiste afvalbakken te plaatsen!

Inrichting van de openbare ruimte vs. beweging

Het bieden van mogelijkheden stimuleert gedrag. Biedt daarom mensen een plek waarin ze volledig van de omgeving kunnen genieten door alle elementen te plaatsen die zorgen voor prettige omgeving! Hetzelfde geldt met het stimuleren van beweging. Wanneer we in dat stadspark ook nog eens een mooie sportkooi of speeltoestel plaatsen bieden we kinderen en jongeren een mogelijkheid om een potje te voetballen met elkaar. We bieden kinderen een veilige plek om te spelen en ouders een plek om te relaxen. Voor hardlopers wordt het ook een ware sportplek met een uitdagend parcours die we kunnen plaatsen.

Inrichting van de openbare ruimte in uw omgeving

We hebben maar een paar elementen opgenoemd die positief gedrag kunnen stimuleren. Maar u merkt al dat er maar een paar kleine stapjes nodig zijn om een ‘gewone’ park om te toveren tot een plek waar allerlei mensen samen kunnen genieten van de omgeving. Bent u nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden binnen uw omgeving? Neem eens een kijkje in ons productassortiment! Wilt u eerst nog wat inspiratie opdoen? Werp gerust een blik op onze opgeleverde projecten!

Meer weten over straatmeubilair?

Of ga naar onze contactpagina >