Sundeck Harhout

Centrumplein Emmen naadloos verbonden door Sun Deck

Herinrichting Raadhuisplein biedt groen en recreatie in stedelijk gebied

In juni 2015 werd het centrum van Emmen getrakteerd op een vernieuwd Raadhuisplein. Deze ontmoetingsplek doet versteld staan door de hoeveelheid ruimte, ter grootte van zeker vier voetbalvelden, maar het is vooral de prettige mix van groen, water en recreatie die het plein een onderscheidend karakter geven.

Het project was onderdeel van de centrumvernieuwing van Emmen. De herinrichting van het Raadhuisplein slaat inmiddels een brug tussen het winkelcentrum aan de oostzijde en twee nieuwe attracties aan de westzijde: het reeds verhuisde Dierenpark Emmen en een nieuw theater. De overgang tussen deze plekken wordt gefaciliteerd door een divers aanbod aan verblijfsplekken; van een natuurvijver en een open air plein – dat tevens dienst doet als watervlakte – tot een speeltuin met ligweide en skatepark.

Boemerangbank
Leidend in dit geheel is het Sun Deck. Deze fraai ontworpen bank slingert als boemerang door de kern van het plein en leidt bezoekers met een zitlengte van 350 meter door het blauwgroene landschap. Het meubilair bestaat uit verschillende zitgedeelten van Surinaams Kumaru FSC hardhout, dat aan weerszijden van iedere sectie wordt omarmd door plaatconstructies van graniet. Het patroon in het hardhout toont overeenkomsten met de drie tinten natuursteen die voor de bestrating van het Raadhuisplein zijn gekozen. Beide elementen zorgen zo voor een coherente stedelijke ruimte. De onderbrekingen in het Sun Deck voegen hier ook aan toe, zo vertelt ontwerpster Maren Süphke van gemeente Emmen: “Deze vormen looplijnen naar het centrum, zodat geen barrière ontstaat richting de winkels.” Op de planning staat nog de montage van LED-verlichting, die in de winter de onderkant van de bank moet gaan sieren.

Het ontwerp van het Sun Deck is van het Duitse architectenbureau Latz + Partner. Verantwoordelijke voor de realisatie was Stedon, die in een relatief korte periode de bank moest plaatsen. De uitvoering van het plein ging in september 2014 van start en al voor de kerstdagen moest de eerste fase van plaatsing gedaan zijn. “Dat was een race tegen de klok,” aldus Ate Zijlstra, directeur van Stedon. “Er moesten enorme hoeveelheden hout verwerkt worden, zo’n vijf à zes kilometer aan houtwerk in totaal. December is in verband met de weersomstandigheden ook niet de mooiste maand om zulk werk te verrichten, maar op enige stress na verliep het plaatsen verder prima.”

Klavertje drie

Na de jaarwisseling startte Stedon aan de tweede fase van het Sun Deck, die in juni 2015 werd opgeleverd. In dezelfde periode werkte het bedrijf ook aan het skatepark op het Raadhuisplein. Dit park, naar ontwerp van het Zwitserse bedrijf Bowl Construction in samenwerking met Emmense skaters, is geheel gebouwd uit prefab elementen die op locatie zijn ingestort. “Het skatepark heeft een totaaloppervlakte van 800m2, met banks, ledges, Quarterpipe en rails die door het gestorte beton naadloos in elkaar over lopen,” vertelt Zijlstra. “Een ietwat afzonderlijk gedeelte is de bowl in de vorm van een klavertje drie.” De gemeente laat weten dat het park razend populair is onder de Emmense jeugd. Met name de DJ-tafel aan de kop van het park geeft het gebruik van de skatebaan een impuls. Dat het skatepark in hartje centrum ligt, relatief ongewoon voor zo’n voorziening, speelt daarin ook een rol.

Het Raadhuisplein blijkt inmiddels een gedeelde verblijfsruimte waar voet- en fietsverkeer goed op elkaar inspelen. Hetzelfde valt te zeggen over de samenwerking tussen de betrokken partijen, zo laat Zijlstra weten. “We hebben een bijzondere prettige roulatie ervaren met BAM en AKOR, die een onderdeel van het betonwerk voor haar rekening heeft genomen. Je hebt altijd leuke en minder leuke dagen in het veld, maar in dit project was die positieve ervaring heel constant.”

 

Bron: Straatbeeld